ar-bloggen

Alla inlägg den 27 juni 2016

Av Maria Pihl - 27 juni 2016 19:37

Igår spenderades dagen med hästar, men inte mina egna. Jag var på Horse-vision-festivalen och tittade på massor av duktiga ekipage i både akademisk ridkonst och frihetsdressyr. Väldigt inspirerande!


Lite extra inspirerande var det att se Christoffer visa lite basic-arbete med Ikaros, hans röda fredriksborgare. Mira är ju också en röd fredriksborgare. Jag tog faktiskt med mig inspirationen från gårdagen till träningen med Mira idag. Christoffer visade väldigt fint hur han jobbade med att flytta bogar och bakdelar ut och in för lätta hjälper. Först i skritt, sedan trav och slutligen i galopp. Basic är basic oavsett vem som gör det och vissa grundhjälper måste helt enkelt sitta innan man kan gå vidare. Givetvis börjar även en mästare med samma grundutbildning av sin häst som den vi andra gör. Mästaren gör det bara lite bättre och snabbare än oss andra ;)!


Nåja, inpirationen som jag tog med mig var iallafall att flytta hästen för lätta hjälper. Det här går fint i skritten med Mira men att flytta bogarna i traven har varit trögt. Givetvis är det ju för att jag tillåter det att vara så. Idag tänkte jag extra mycket på konsekvens i arbetet. Kan man bara vara totalt konsekvent så kan man rida utan problem! Svårigheten i att vara totalt konsekvent är att man då måste se och känna precis vad hästen gör och korrigera så att du får exakt det du bad om. Det kräver enorm kunskap och en ryttarkänsla som heter duga! Totalt konsekvens uppnår man säkert aldrig men det är bara att träna på bäst man kan och öva sig i konsekvens. Så fort du faktiskt ser något fel, se till att åtgärda det. Ibland kan man dock se och känna ett fel men man vet inte riktigt hur man korrigerar det ändå. Då återstår detektivarbete och så för man pröva sig fram på olika sätt.


Med Mira prövade jag i traven på longelinan att vara extra tydlig och ta i tygeln och gå något steg bakåt när jag bad framdelen komma in. Det gick sådär men idag ville jag verkligen få det att fungera. Då är det bara att förklara på nytt för hästen. Gör det lätt att göra rätt och se till att hästen förstår! Vad det resulterade i var att jag gjorde halt med Mira och flyttade in bogen ett steg. Inga problem! Sedan fram i trav och be bogen komma in. Om reaktionen uteblev var det ny halt, flytta in ett steg och fram i trav. Så höll jag på en stund och i höger varv kom bogen fint på plats ganska snabbt. Det var dock betydligt svårare i vänster varv men efter en studs arbete kom belöningen. Mira bjöd på sin vackraste trav någonsin! Tre gånger fick jag denna vackra trav och därefter avslutade jag och berömde massor och tog ut henne i hagen igen.


Tänk vad konsekvens kan göra. Jag har ju sett detta problem med bogen men bortförklarat lite och tänkte för mig själv att det är svårt för henne. Snack, hon gör ju bara det jag ber om, vare sig det var meningen att  be om det eller inte. Nu var det slut på bortförklaringarna och jag gav en signal och bad om rätt svar. När det rätta svaret inte kom med en gång så envisades jag med att fortsätta be om rätt svar och det lönade sig verkligen. Jag bara visade väldigt tydligt vilket svar jag ville ha så att det blev lätt att göra rätt, och så såg jag väldigt konsekvent till att verklgien få det svar jag ville.

Presentation


Jag heter Maria Pihl och jag har helt nördat in mig på Akademisk Ridkonst - AR. Detta tränar jag med mina ögonstenar, Bröta och Mira. På den här bloggen tänkte jag dela med mig av hästlivets vardagligheter och min utbildning inom den akademiska ridkonsten

Länkar

Translation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29 30
<<< Juni 2016 >>>

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards