ar-bloggen

Alla inlägg under maj 2014

Av Maria Pihl - 20 maj 2014 20:14

Idag hade jag en synnerligen förträfflig lektion från marken med Celina och jag fick tre viktiga punkter att tänka på.


Jag har ju haft lite problem med det stillastående arbetet och vi kom idag fram till att det beror på att min egen bild av detta arbete har varit luddigt. Själva flyttandet av bogarna har gått fint, med öppna och fram och ned men det är när jag ska till sluta och samling som det strulat. Jag har i själva verket bara tryckt undan bogen utåt och hoppats på det bästa, i regel med resultat att söta Bröta fallit på ytterbogen. Celina har flera gånger förklarat att det är en bågrörelse, men poletten har helt enkelt inte fallit ner förrän idag.  I ett tidigare inlägg beskrev jag växlingen mellan öppna och sluta i ridningen som en vridning och jag tänkte mig att jag satt mitt på hästen och att vi var som en sådan där gammaldags karusellhäst med en stång rätt igenom mig och hästen, i tyngdpunkten. Gissa vad? Precis samma sak gäller i det stillastående arbetet från marken och den poletten trillade verkligen ner idag. Jag har fortfarande den där pålen rakt genom hästen och det är runt denna påle som jag vrider mellan öppna och sluta, och hästen behåller samma böjning och ställning hela tiden, som en banan. Det ska inte böjas om, ställas om, trixas och fixas utan bara vrid mjukt och försiktigt. Jag har tidigare helt enkelt fokuserat på bogen men när jag började fokusera på tyngdpunkten så kunde vi genast göra betydligt bättre sluta/samlingar än vi någonsin gjort. Detta var punkt 1 att tänka på!


Efter det stillastående arbetet började vi jobba i groundwork i skritt. Jag växlade mellan öppna och sluta och i slutorna samlade jag. Enligt Celina betydligt mer samling än vi någonsin gjort förut. Till slut kommer man till gränsen för vad hästen klarar, och det visade Bröta genom att nästan stanna. I detta ögonblick när hästen nästan stannar har man lite olika val. A) Man kan berömma hästen och gå ur övningen. B) Man kan be om mer energi och öka takten (vilket är vägen mot skolskritt/halva steg). C) Man kan göra halt och jobba mot skolhalten, dvs be om mer böjning i bakbenen. Vi jobbade lite med halten och början till skolhalten, dvs C. Viktigt att tänka på är att aldrig gå mer sidvärts än framåt. Blir det för mycket sidvärts faller de bara på ytterbogen och det blir pannakaka. I ena varvet fick vi jobba hårt för att gå ordentligt framåt för där hade Bröta lätt för att falla ut och gå mest sidvärts. Glöm inte att efter samlingen gå fram och lösgöra hästen. Dessa tre möjligheter var punkt nummer 2 för mig.


Sista punkten var galoppen. Vår galopp har blivit betydligt bättre på kort tid, men det är fortfarande spring in i den. Innan galoppen ska jag i traven be om sluta och inte samla för mycket så att det blir för jobbigt att ta galoppen. I slutan ska jag be om ett hopp in i galoppen och jag måste behålla min slutaposition. Jag faller tydligen direkt in i öppnapositionen själv när jag ber om galoppen och då jagar jag på henne istället. Att jag verkligen behåller min slutaposition är punkt nummer tre för mig.


Alltså, tre viktiga lärdomar som vi ska jobba vidare med under veckan. Ska bli riktigt spännande!!


#ridkonst

Av Maria Pihl - 18 maj 2014 17:26

Idag jobbade jag Bröta från marken, i groundwork och i longering.


I groundwork fokuserade jag på renvers (förvänd sluta) och piruetter. Jag började på volten för att checka av att bakbenens kliv fram till tyngdpunkten fungerade med påföljande böjning och ställning. Bröta har ju lite problem i bäckenet som vi jobbar på att reda ut, och man ser nu återigen att höger bakben inte riktigt vill/kan jobba på lika bra som det vänstra bakbenet. Nåja, det är inte en jättestor skillnad men jag märker att hon har lite mer ont nu för det var lite öron bakåt idag när jag borstade och hon markerade då även lite i ryggen/bäckenet. Jag har ju ridit ganska mycket nu en period så jag för pröva att växla mer mellan arbete från marken och ridning så ska vi nog lyckas hålla lilla damen glad och nöjd.


Renversen går riktigt bra nu och har faktiskt bättre kvalitet än slutan. Jag får ett bättre kliv mot tyngdpunkten i renversen än i slutan. I piruetterna måste jag vara noggrann med att det inte blir för mycket sidvärts utan att fokus ligger framåt. Detta gäller för alla skolor: inte mer sidvärts än framåt. När det blir för mycket sidvärts tappar vi ytterbogen och då är det bara att be om mera framåt så att vi får hela hästen på plats. Jag vill ju att ytterbogen kliver på fram och runt i piruetten.


I longeringen jobbade jag lite med skolor i skritt och trav och det var ganska tydligt att högersidan är stelare och är jobbigare för Bröta. Vi fick dock till det ganska bra och slutligen prövade vi galoppfattningar. Återigen fokuserade jag på taktändring och inte hastighetsändring med resultat att det blev en för oss ganska lugn galopp. Bara att fortsätta så här.


Hade jag varit hemma hade jag tagit ut en kiropraktor till Bröta men här på Gotland känner jag inte till någon bra. Har dock lite hjälp av en kranioskaral terapeut, och jag hoppas att hon kan få Brötas bäcken på plats.


#ridkonst

Av Maria Pihl - 17 maj 2014 21:35

Den senaste tiden har jag tränat mycket på växlingar mellan öppna och sluta i ridningen. Det är bara en enkel vridning i kroppen som ger denna växling. I öppnan vrider du dig med naveln mot inner öra och i slutan pekar naveln mitt mellan hästens öron. Den bild jag har i mitt huvud är de gammaldags karusellerna som gick runt och hade djur som man kan sitta på, bl.a hästar. Ni vet de där som hade en påle rakt genom kroppen? Jag tänker mig att den där pålen går rakt genom kroppen på mig och hästen, genom vår gemensamma balanspunkt. För att rida öppna och sluta roterar jag runt denna påle. Jag ska inte fram eller tillbaka eller åt sidan utan bara lugnt och avslappnat sitta mitt i balanspunkten och vrida mig runt mellan skolorna och försiktigt ta med hästen. Detta kräver att man kan sitta avslappnat och just nu blir jag lätt lite spänd i sitsen. Därför måste jag fokusera på avslappning och en korrekt sits. Sitter jag inte korrekt får jag inte någon bröstkorgsrotation i Bröta och får jag inte det får jag ingenting, dvs ingen böjning alls. Jag har lite lätt för att vara för "snäll" mot Bröta och ge efter i min egen sits när Bröta inte riktigt vill böja. Jag måste vara noggrann med att länga min insida och korta utsidan, så att jag inte ger efter och låter Bröta trycka upp min innersits så att jag viker mig i insidan.


För övrigt fick jag till en riktigt fin galopp på longen idag efter ridningen. Jag tänkte intensivt och försökte förmedla bilden till Bröta att galopp bara innebär en taktändring och inte en ändring i hastighet och det är nog en av de lugnaste galopperna vi haft, och jag vi fick t.o.m en lite böjning inåt i vänstergaloppen. Heja!


Förra helgen hade vi en clinic på gården då elever kommer hit för undervisning. Deltagarna bad om teori i lite mer avancerad ground work "vad gör man efter öppna och sluta på volten" samt longering. Eftersom Celina inte jobbar så mycket med just det nu med någon av sina hästar frågade hon om inte jag och Bröta kunde visa lite. Sagt och gjort, vi visade skrittpiruetter (som egentligen är centerade slutor och kräver möjlighet till samling i hästen) och olika sätt att gå in i renversen (förvända slutan). Enklaste sättet att går från sluta till renvers är att göra en 8-volt och inte byta böjning. Man kan även gå in i renversen från slutan genom "vänd igenom volten" dvs varvbyte genom volten och så kan man göra en volt tillbaka och fortsätta i renvers på det raka spåret. I volt tillbaka kan man istället för att göra en volt byta till renvers genom sluta på en diagonal, skrittpiruett, renvers. Det blier som en väldigt centerard volt tillbaka.


Därefter visade vi lite longering och skolorna på longen. Detta teoripass gick väldigt bra och under träningen dagen efteråt var Bröta så på hugget och var villig till allt. Kul när man känner att hästen ger allt!

Av Maria Pihl - 1 maj 2014 19:12

Ja då inser jag precis att det var lääänge sedan jag uppdaterade bloggen. Det kommer nog tyvärr att vara så att jag i perioder skriver mer och ibland inte alls. Vi har långa dagar och det blir inte alltid så mycket tid över till bloggande. Celina har nu varit tillbaka ett tag och vi jobbar med rakriktningen på Bröta, mest uppsuttet.


Vi gör våra öppnor och slutor och volter för att få hästen liksidig och rakriktad, dvs att den bär lika mycket med båda bakbenen. Jag hade fuskat med yttertygeln så Bröta ville inte riktigt svara på den, men nu är yttertygeln åter installerad som hjälp och jag använder den för att få in den där förargliga ytterbogen som vill falla iväg ut. Dessutom måste jag ge efter på innertygeln och inte använda den indirekt vilket jag har en tendens att göra. Nummer ett (som jag också fuskat med) är att i sitsen be om vad jag vill och därefter anväda de sekundära hjälper som behövs. När Bröta går som hon ska, avsluta dina hjälper och sitt och njut några steg!


Idag kände jag att det börjar gå riktigt bra igen och jag får Bröta att böja sig och komma ut mot yttertygeln. Sedan blir det lite öppna, omvridning till bended staight, omvridning till sluta osv. När hästen är i ramen blir et välsigt mjukt och jag börjar känna i vilket ögonblick jag ska lägga på yttertygeln för att hålla ytterbogen på plats och ge ramen till hästen. Slutorna går i vanlig ordning bra men öppnorna har vi lite svårare för. Vi jobbar på det och självklart kommer vi lösa det med Celinas eminenta hjälp. Hon är bara en så fantastiskt duktig instruktör. Hon har all teknisk kunskap så man kan få veta exakt hur man ska göra, och det i kombination med en fin känsla och ögon som ser allt gör henne till en underbar instruktör!


Trevlig första maj på er!

Presentation


Jag heter Maria Pihl och jag har helt nördat in mig på Akademisk Ridkonst - AR. Detta tränar jag med mina ögonstenar, Bröta och Mira. På den här bloggen tänkte jag dela med mig av hästlivets vardagligheter och min utbildning inom den akademiska ridkonsten

Länkar

Translation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20 21 22 23 24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards