ar-bloggen

Alla inlägg under juli 2014

Av Maria Pihl - 15 juli 2014 16:45

Idag har jag hängt på Mira för första gången utan att ha fötterna i pallen. Jag har hängt över henne tidigare med fötterna kvar i marken och jag har småhoppat och buffat med mina knän mot hennes mage så att hon ska vänja sig att stå stilla vid pallen oavsett om det blir lite obekvämt eller inte. Idag var hon så duktig och stod så stilla så jag tänkte att jag prövar med ett lite rejälare hopp och lade mig över ryggen. Massor av beröm och godis blev det!


Innan dess hade vi jobbat med ledövningar på fyrkantspåret där jag nu tog ordentligt med tid att förklara ytterskänkeln. Inga problem sa Mira och flyttade snällt in bakdelen. Än så länge är sluta-rörelsen lite jobbigare så jag begär ingen böjning än utan jag vill bara att hon ska förstå hjälpen. Så småningom när den är säker kan jag börja fråga om böjning samtidigt. På en volt i groundwork börjar det däremot att fungera att be om både böjning och minska volten (slutarörelse), dvs få ytterbakbenent att kliva fram till tyngdpunkten. Vi har fått några riktigt fina steg så det är bara att jobba vidare på detta. Det känns som att hennes stelheter sakta men säkert börjar ge med sig och det blir mjukare och mjukare för varje vecka.


Med söta Bröta red jag och jobbade vidare på innerhöft fram och bröstkorgsrotation samtidigt som jag flyttade bogarna och bad om skolorna. Vänster varv känns riktigt fint emellanåt medan höger varv är lite stelare, i både häst och mig själv. Jämfört med när vi kom hit igen i april är det dock en rent oändlig skillnad! Det har hänt massor och nu börjar jag känna mig så säker i sitsen att jag kan experimentera och träna själv och fortfarande ha något slags kvalitet kvar. Snart är det dags att starta med travarbetet i ridningen. Det ser jag fram emot! Ja jisses, det ska nog bli ryttare av mig en dag också...


#ridkonst

Av Maria Pihl - 13 juli 2014 19:28

Idag började jag longera Bröta för att därefter fortsätta rida. Longera gjorde jag för att Bröta behöver galoppera. Så fort jag inte galopperat med henne en tid så blir det en explosion i galoppen och så tar det några dagar innan vi kan lugna ner oss så pass att det blir något slags vettig galopp. Idag gick longeringen inte alls bra. I höger varv var det väldigt svårt göra sluta och innerbogen ville falla in mest hela tiden. Nja, det blev lite oinspirerat och galoppen var lite för snabb då jag som sagt inte galopperat så mycket på senaste.


Ridningen kändes dock bättre. Vi fortsätter jobba med det stillastående arbetet och det börjar kännas bättre nu och att jag faktiskt förstår vad jag letar efter. Bara det att byta från enhändig tygelfattning till att hålla tyglarna i två händer gör att jag har lättare att separera direkt och indirekt tygel och det gör stor skillnad. Direkt tygel tas alltså i munnen (nosen på en kaspon) medan den indirekta tygel läggs på bogen. Skritten i vänster varv kändes riktigt bra och jag får verkligen känslan av att ha henne i sitsen nu. I höger varv får vi arbeta lite mer för att få fram och ner inner höft och en roterad bröstkorg men efter en stunds arbete gick det ganska bra. Jag känner dock att jag spänner mig i axlarna så jag måste jobba mer med avslappningen där.


Med Mira började jag med ledövning med fokus på att flytta bogarna in och ut och behålla avslappning och sökning fram och ned. Jag jobbade även lite med att flytta inner bakben utåt, men ytter bakben är lite svårt än så länge och där får jag inte riktigt till det. I groundwork jobbade vi på att behålla böjning och ställning och öka samt minska volten lite. Det är lite svårt med ställningen då hon är så stel, men det har skett stora framsteg redan under den period som jag har arbetat henne.


#ridkonst


#ridkonst

Av Maria Pihl - 12 juli 2014 20:06

Hmm, jag får väl ta och byta namn på denna kategori till "Pass med Bröta/Mira" istället för bara "Pass med Bröta" som det är nu?!


Idag har jag ridit min söta Bröta och jobbat på helgens läxor. Under veckan har vi jobbat med att forma Bröta för sitsen och behålla formen medan jag gör små öppnor och slutor. Sluta har ju alltid varit Brötas och min starka sida, men nu efter att ha jobbat så mycket med öppnan så har slutan blivit svårare och jag hade svårt att få in rätt känsla. Celina tog mig något varv i groundwork och så gjorde vi sluta tillsammans och vips var känslan där igen. Jag hade låst min innerhöft och höll tillbaka den lite istället för att släppa fram den och få känslan att hästen omfamnar mitt innerben. Jag ska helt enkelt inte krångla till det utan bara fokusera på att hela tiden behålla brötskorgens rotation, och därmed få inner bak att kliva fram ordentligt till tyngdpunkten."Less is more" gäller verkligen nu, för gör jag för mycket tappar vi all formgivning och det blir bara pannkaka.


Pannkaka fick vi mycket av i gårdagens lektion då vi jobbade lite mer med det stillastående arbetet. Detta har jag alltid haft lite svårt för och när det bara blev värre och värre gjorde vi ett litet experiment. Celina fick hoppa upp på Bröta och göra öppna/fram ner och sluta/samling. Hon började med att bara flytta bogarna och därefter jobba vidare mot öppna/sluta. Jag fick tips om att vara mer tydlig gällande direkt och indirekt tygel och se till att det verkligen är bogen som jag flyttar med den indirekta tygeln. Bröta vänder gärna bara på huvudet men det får vi inte fuska med längre! Dessutom, det viktigaste av allt är att jag ska göra allt väldigt långsamt och känna in hur mycket vi kan göra, så att vi fotfarande behåller innerhöften på plats fram och ner. Det var väldigt intressant att se Celina sitta där på söt-Bröt för man ser ju att hästen kan, om bara ryttaren kan... När jag satt upp igen lyckades jag absolut inte alls för jag gick precis över gränsen hela tiden och tappade innerhöften. Men idag när jag tränade själv så gick det bättre än någonsin förr. Jag behövde väl kanske sova på saken?! Resten av träningen gick också bra. I vänstervarvet hade vi en fin böjning och lyckades flytta bogar lite ut och in samt få in en rikigt trevlig sluta-känsla också. I högervarvet har vi lite svårare men efter en stunds arbete fick vi till en bra böjning och till slut även en sluta.


Med lilla Mira jobbade jag med ledövning samt groundwork. Vi jobbade i ledövningen längs fyrkantspåret och flyttade bogar ut och in. Detta gick ganska bra men när det var dags att flytta bakbenen var det lite för svårt så jag gick in på en volt i groundworkposition. Där jobbade vi med att öka och minska volten så att vi smyger in små öppnor och slutor. Även här ligger fokus på att ha en mjuk böjning och ställning och behålla denna i alla övningar, dvs gör endast så små ökningar/minskningar att det går att behålla böjningen och klivet fram till tyngdpunkten. Till slut var det dags att hänga på Mira (hon är ju inte inriden). Vi behöver träna på att stå stilla vid uppsittningsbänken även om jag hoppar lite upp och ner och hänger lite. Mira är en väldigt sensibel liten dam och hon undrade ju lite, men det var bara att mjukt flytta tillbaka henne när hon flyttade sig och till slut stod hon lugnt kvar. Än så länge hänger jag bara med överkroppen, dvs med fötterna kvar på bänken, men går det så här bra kan det snart vara dags att hänga lite mer, dvs släppa fötterna från bänken.


#ridkonst

Av Maria Pihl - 9 juli 2014 20:50

Nu är det äntligen officiellt. På måndag blir jag ägare till ännu en röd stickelhårig liten flicka. Hon heter Mira och är en 5-årig fredriksborgare och jag har köpt henne av Gotlands ridakademi, dvs från min praktikplats.


 

Mina två små röda flickor, Mira till vänster och Bröta till höger.


Mira träffade jag för första gången i Danmark förra sommaren då Hanna köpte henne och det var kärlek vid första ögonkastet. Då var hon inte till salu men nu fick jag möjligheten att köpa henne. Tack Hanna Engström!!


Vi har ju smygstartat vårt arbete redan men lilla Mira har busat lite för mycket i hagen och är väldigt stel och tycker inte alls att det går så bra att böja sig. Nu jobbar vi på att mjuka upp hennes kropp och hitta böjning och ställning och få bakbenen att arbeta på fram mot tyngdpunkten.


  


Av Maria Pihl - 3 juli 2014 19:11

Idag är jag lika lycklig som en liten ponnyryttare som för första gången får rida utan ledare. Det är faktiskt inte så långt från sanningen; jag är en stor ponnyryttare som för första gången på en dryg månad red själv idag, utan longör. Man kan väl säga att första etappen av sitsarbetet med Celina är avklarad nu.


Anledningen till att jag är så barnsligt lycklig är att det idag verkligen var ridning. Jag red verkligen för sitsen och Bröta svarade så fint på min kropps signaler och vred än hit och än dit, precis som jag bad henne. Lite öppna, lite sluta, bended straight, ta in ytter fram lite, ta ut inner fram lite osv. Bröta stannade kvar i min sits och rusade inte och jag behövde inte dra i tyglarna, utan de hängde löst med en lagom båge. Tidigare har Bröta rusat iväg lite och jag har känt mig mer eller mindre tvungen att konstant dra i tyglarna för att få stopp på henne. Men det här börjar likna kvalitetsridning! Givetvis behöver vi lite finjustering, men wow, det var verkligen underbart! Jag kan nog också bli ryttare en gång i tiden och Bröta kan nog bli ridhäst!


#ridkonst

Av Maria Pihl - 1 juli 2014 17:22

Idag var det åter dags för Celina-lektion och idag longerade min kollega Line mig medan Celina satt och tittade på bredvid. Tidigare lektioner har Celina själv tagit hästen, men hon hjälper till lite mer och vi ska ju bli självständiga ryttare utan någon som håller i linan så det här var ett bra byte. Lite svårare bara...


I början gick det inte så bra och jag fick inte till någon böjning. Det berodde på att Bröta sprang ifrån min sits så jag hade helt enkelt inte så mycket att jobba med. Då började vi göra halter för bara sits, genom att "sjunka ner" i hästen, och ptroo-ljudet, dvs utan att dra i tyglen. Till att börja med gjorde vi hela halter och när det fungerade började vi göra halva halter. Jag skulle hela tiden ha tanken om att inner bakben ska fram och ner under min sits så att jag får bakbenen i sitsen, precis som jag under helgen tränat på att få tag på bakbenen. I det ögonblick som hästen tror att den ska göra en fullständig halt lade jag till min inner överskänkel och bad om bröstkorgsrotation och att hon skulle fortsätta gå. Efter att ha upprepat dessa halva halter några gånger så fick vi till en riktigt fin böjning och Bröta stannade kvar i min sits och rusade inte iväg. Detta måste jag träna mer på! (Hmm, är det inte så jag skriver i ungefär alla inlägg, att detta behöver jag träna mer på?)


#ridkonst

Presentation


Jag heter Maria Pihl och jag har helt nördat in mig på Akademisk Ridkonst - AR. Detta tränar jag med mina ögonstenar, Bröta och Mira. På den här bloggen tänkte jag dela med mig av hästlivets vardagligheter och min utbildning inom den akademiska ridkonsten

Länkar

Translation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2014 >>>

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards