ar-bloggen

Alla inlägg under juli 2016

Av Maria Pihl - 7 juli 2016 21:25

Att undervisa är fantastiskt roligt! Det är så roligt att se ett ekipage utvecklas och hitta kvaliteter, att se självförtroende hos både häst och ryttare växa. Att se två kroppar som lär sig dansa en vacker dans tillsammans.


Jag tänker väldigt mycket på hur jag ska undervisa. Hur kan jag på bästa sätt förklara för mina elever hur de ska göra för att hitta rätt känsla; hur utvecklar jag elevernas "hästögon" så att de ser hur hästen rör sig; hur lägger jag upp en individuell lektion och en längre utbildningsperiod? Vad är rätt nivå just idag för detta ekipage? För varje lektion lär jag mig något nytt och det är så härligt att se sina elever växa.


En förutsättning för att undervisa är förstås egen kunskap. Kan jag det inte själv kan jag inte heller lära ut. Därefter rankar jag nog kommunikationen. Jag, min elev och hästen måste kunna kommunicera ihop, och det innebär att vara lyhörd för det individuella ekipagets förmåga och skapa en miljö där frågor är välkomna och där vi diskuterar så att ryttaren förstår. En avslappnad, lugn miljö utan press och stress helt enkelt. Jag visar ofta i min egen kropp hur vi vill att hästen ska gå eller hur ryttaren ska röra sig. Ju fler sinnen som involveras i undervisningen desto lättare att ta den till sig!


Just nu håller jag på att läsa en bok om pedagogik för ridlärare. Väldigt intressant och jag hoppas på många tips inför framtida lektioner.




Av Maria Pihl - 5 juli 2016 13:38

Wow vilken träning det blev idag! Bröta var fantastisk och det var så härligt att rida henne. Redan från start kändes det som om hon verkligen var med. Jag började med lite work-in-hand, alltså att jag står på hennes yttersida och "rider från marken". Det är en väldigt bra skolning för handen och det blir tydligt hur hästen svarar på hjälperna. Jag har knappt jobbat med work-in-hand alls så det var väldigt kul att komma igång med det.


Sedan satt jag upp och var noga med att begära ställning men inte så mycket böjning. Bröta har ju lite grand fallit på ytterbogen i höger varv och därför har jag på senaste jobbat mycket med att flytta bogar och bakdelar in och ut för att sedan placera henne mitt emellan hjälperna och få henne att stanna där. Vi ökade och minskade volten lite, men gick ganska fort över till skolorna. Det gick så fint och mjukt idag så jag fortsatte med lite piruettarbete. För att samla Bröta till piruetten sitter jag lite djupare och vinklar bäckenet och tänker mig att energin från hennes bakben går genom min kropp rakt upp genom huvudet. Jag vrider överkroppen en aning åt det håll jag vill åt, släpper ner inner sitttben och mjuknar allt vad jag kan. Steg för steg ber jag sedan bogen kliva runt. Ibland hetsar Bröta runt i piruetterna, så att hon i princip nästan faller igenom dem och rätar ut sig. Då är det bara att stoppa upp, be om böjning och sedan be om ett steg i taget. När jag verkligen fokuserar på böjningen så brukar det bli bra.


Efter piruetterna vidtog travarbetet och det gick mjukt och fint från början. Vi växlade mellan öppna och sluta på volten och red därefter ut på fyrkanstpåret och gjorde samma sak. Här fick jag en fantastisk upplevelse av att flytta bogen. Bröta hetsar gärna och gör för mycket. Ber jag henne flytta bogen lite så säger hon javisst och så har hon flyttat 30 cm. Idag kunde jag be henne flytta över sin vikt jämnt över frambenen och hon gjorde det. Det var bara en justering på någon cm i manken och det gjorde en sådan skillnad i ridningen. Härligt! Jag bara satt på henne, mjuknade och tänkte rakt i ming kropp och med en liten, liten impuls av tygeln på bogen så flyttade hon över vikten jämnt.


Jag jobbade lite med diagonalsluta, piruett och förvänd sluta också och även det gick mjukt och fint. Travpiruetten är lite jobbig och blir inte supercentrerad men vi har en bra grund att jobba vidare på. Likadant är grunden till den förvända slutan fin men vi behöver lite mer styrka och smidighet för att klara av att gå genom hörnen på fyrkanten. Nu genar jag rejält i hörnen för att underlätta för henne. Men vilken häst!


Med Mira fokuserade jag på skrittarbetet uppsuttet idag och jag jobbade med öppna och sluta på volt och rakt spår. Vi fick riktigt fina öppnor på rakt spår och hyfsade slutor. Slutligen jobbade jag en stund i traven och fortsatte med öppna-arbetet från igår. Återigen fick jag pröva några gånger innan vi fick en sidvärts-rörelse och inte enbart en häst som håller på att gå in på ridbanan. Hon var jätteduktig och jobbade på när hon förstått och vi fick till hyfsade öppnor. Fina Mira!


#ridkonst

Av Maria Pihl - 4 juli 2016 19:55

Idag var Mira riktigt, riktigt duktig! För att få igång energi jobbade jag en kort stund i longering och galopperade och travade om vartannat. Därefter satt jag upp och kollade av skrittarbetet, men fokus idag var på traven.


I traven ökade och minskade jag volten och därefter jobbade jag lite med skolorna på volten. För att byta varv rider jag en snett igenom och tidigare har Mira stannat upp på diagonalen och inte sökt fram ordentligt, med sänkt rygg som följd. När jag sedan kommit in på nya volten har hon hittat formen igen. Idag försökte jag rida mer energiskt och få henne att söka fram även på rakt spår på diagonalen och fyrkantspåret. Efter en liten stund slappnade hon av och klev på framåt och sökte sig fram och ner. Duktiga, duktiga Mira! Det gick så fint så att jag till och med bestämde mig för att för första gången testa öppnan på långsidan i trav. Det krävdes några gångers försök innan jag fick henne sidledes längs med staketet istället för att bara forsätta in på ridbanan. En jättebra början och nu får jag träna mer på det.


Med Bröta gick det lite småknackigt idag. Jag får till riktigt fina steg men de varvas med stelhet. Efter förra veckans superpass när allt var så mjukt och fint trodde jag att jag skulle kunna rida bort Brötas bakdelsojämnhet, men nu är jag mer tveksam. Jag har kontaktat en kiropraktor så får vi se vad det är där i bakdelen som spökar.


#ridkonst

Av Maria Pihl - 3 juli 2016 15:02

Mitt intressanta sitsarbete fortsätter, men idag var det med Mira då min sambo tränade med Bröta. Det blev ingen vattenpölsterapi med Mira då paddocken torkat upp till idag. Måste ha regnat betydligt mindre i Kungsbacka än i Göteborg. Inte mig emot!


Men Mira började jag från marken med öppna och sluta på rakt spår i groundwork, lite piruetter, diagonalsluta och förvänd sluta. Vi har lite mer kvalitet att hitta i diagonalslutan och den förvända slutan men jag tror faktiskt att vi hade klarat groundwork/longe-provet som det är idag. Jag anser mig därför ha uppnått mitt första mål med Mira för sommaren. Nu återstår det mål jag satte för några veckor sedan: Att jag ska rida galopp med Mira innan sommaren. Innan dess ska vi dock hitta lite mer kvalitet i ridningen.


Efter groundwork-delen longerade jag och varvade galopp för att få fram energi med travarbete. Vänster varv känns riktigt bra men i höger vill den där ytterbogen fara ut och inner bak vill inte riktigt kliva in under tyngdpunkten. Jag fortsatte arbetet med att få Mira svara på lätta hjälper och flyttade omväxlande ut och in bogen samt ut och in bakdelen. När hon vill ignorera min inflyttande boghjälp stannar jag, förtydligar och ber om samma sak på nytt i trav. Jag släppte ut henne på en rejält stor volt och manade på henne i friskt tempo. Så fort volten blev för liten orkade hon inte kliva fram med inner bak och då föll hon på ytter bog och likadant var det så fort det blev undertempo. Det blev betydligt bättre i höger varv men vi har en del jobb kvar innan vi når samma känsla som i vänster varv.


Efter longerarbetet satt jag upp en stund. I skritt kollade jag av flytt av bog och bakdel och sen kom jag fram i trav. Igår ville hon inte alls gå fram och stannade i traven flera gånger men idag flöt det på fint. Miras trav är betydligt skumpigare än Brötas så jag fick jobba lite mer med min sits och balans. Jag har en ovana att titta ner på hästen medan jag rider men med Mira så tittade jag upp framför mig och rätade därmed upp den över delen av ryggen och nacken. Jag kände hur luften började flöda mer fritt ner till mina lungor och hur mina höftböjare aktiverades och stagade upp mig så att jag satt stadigare utan att behöva använda magmusklerna för att trycka ner mig själv i sadeln. Jag hittade helt enkelt bättre balans än jag gjort tidigare och därmed kunde jag sittta djupare och mer avslappnat. Jag experimenterade lite med mina roterande höfter och undersökte hur mycket jag skulle göra för att få bäst mjukhet. Det blev verkligen skillnad i traven idag. På volten blev det mjukt och fint och jag kunde lätt aktivera inner bakben och få tillbaka böjning och mjukhet när hon var på väg att tappa det, genom en liten touch med skänkel och en lite aktivare höftrotation.


Nyckeln idag var att räta upp nacken och övre delen av ryggen. Jag måste verkligen jobba bort min ovana att titta ner på hästen. De blir en sådan känsla av frihet i bröstet när man rätar upp sig, för först då kan man andas riktigt fritt och flylla lungorna med luft. Inandningen går "automatiskt" med hjälp av diafragman och man behöver inte ödlsa kraft på att varken dra in eller pressa ut luften ur lungorna. Det bara blir ett stilla, lugnt flöde och avslappning.


#ridkonst

Av Maria Pihl - 2 juli 2016 15:59

Idag fortsatte jag mitt sitsarbete med Bröta, men idag gick det sämre än det gjort de senaste dagarna. Jag fick inte riktigt till den totala avslappningen och Bröta var därmed stelare. Jag fick till avslappningen något steg, tappade det, hittade det igen osv. Det är väl så när man håller på att lära sig. Det går lite upp och lite ner, man hittar något och sen tappar man bort det och sen letar man igen efter det där man hittade. Det tar helt enkelt ett tag att skapa en bra vana och innan det är gjort så famlar man efter rätt känsla. Jag var lite mentalt tröttare och lite mindre fokuserad än vad jag brukar vara så det kan säkert vara en stor del av förklaringen. Men jag fick ändå till lite jobb som åtmistone var hyfsat. Jag jobbade med att flytta Bröta ut och in på volten för sitsen och att få henne att slappna av och stanna precis mitt mellan hjälperna. Dessutom gjorde jag ett litet experiment där jag varierade storleken på mina höftrullningar. Jag ville se om jag kunde öka traven lite och det gick lite för bra. Bröta ökade så mycket så hon sprang iväg. Sedan prövade jag mindre roteringar för att få henne i en lite mer samlad trav. Här finns mycket mer att jobba med och ifna detlajer att hitta! När jag själv kan slappna av lite mer ska det bli intressant att experimentera lite till.


Igår spände jag mig ju mer i slutan så jag jobbade lite med den på rakt spår med fokus på min sits. Jag lyckades faktiskt sitta lika avspänt i slutan som i öppnan och det raka spåret. Dessutom prövade jag några steg diagnolsluta och det var lika där, att jag lyckades hålla min avslappning där med. Nu finns det ju mer avslappning att hämta i mig men jag lyckades iallfall vara lika avslappnad i alla olika moment som jag red och det är bra.


Med Mira har det blivit lite vattenpölsterapi. Hon är väldigt obekväm med att gå genom vatten med mig på ryggen. Hon är ju av naturen lite sävligare, men vi har arbetet upp fin energi när jag jobbar från marken och på en torr ridbana kan vi ta med den energin när jag kommer upp på ryggen. Nu med en bana full av vatten tappar hon all energi och vill inte alls gå fram när jag sitter på. Med tanke på mängden regn som kommer nästa vecka så har vi all anledning till att jobba med detta, för ridbanan är och kommer förbli blöt ett bra tag framöver. Idag satt jag upp och red på en gång men jag får nog ändra strategin där. Först jobb från marken så att jag ser ordentlig framåtanda och därefter sitta upp en kort stund och rida lite.


#ridkonst

Av Maria Pihl - 1 juli 2016 16:31

Idag fortsattte jag med mitt sitsarbete på Bröta. Jag börjar med att flytta bogar och bakdel in och ut på volten. Genom detta arbete får jag henne att söka fram och ner till bettet och då kan vi börja arbeta på riktigt. Jag tar alltså inte så mycket ställande tygeltag utan låter kroppen hitta in i rätt form genom arbetet. Givetvis kan man ta direkta tygeltag men just nu är det mindre av den varan just med Bröta. Det beror på att hon gått och dragit emot och blivit ritigkt stel i nacken när jag har försökt ställa henne för tygeln i vänster varv. Då blir det inte bättre av att bara dra mer, utan jag lägger istället på min roterande innerhöft och får henne att mjukna på det viset. Då behöver jag inte ta så mycket i tygeln och Bröta behöver inte blir arg och dra emot och stelna. Win, win för båda!


Traven börjar nu kännas riktigt bra. Jag fokuserar på mina roterande höfter och jag kan nu slappna av medvetet när jag känner att jag stelnat till. Ibland går det ju bara inte att slappna av. Man känner att man är spänd men ändå kan man inte slappna av. Då behöver man hjälp av olika övningar för att "lura" kroppen att slappna av. Nu har jag dock kommit till det läge i traven att jag kan slappna av "på kommando". Det utnyttjade jag idag för att rida skolorna på rakt spår. Efter att ha fått en fin, mjuk trav på volten fortsatte jag helt enkelt bara på fyrkantspåret och vred mig in i en öppna. Jag kände hur jag verkligen satt med i rörelsen. Tidigare har jag emellanåt inte riktigt fått med min kropp i rörelseriktningen och "väggen drar" så att jag känner att bogen inte riktigt går in utan vill dra sig ut mot väggen. Jag vet inte hur många gånger jag hört Celina, min tränare, säga till mig att rida och inte låta väggen styra. Jag vet inte hur många gånger hon hört Bent säga samma sak till henne... Men faktum är att en vägg/staket har en väldig effekt och "suger" oss till sig. Idag kände jag dock att jag verkligen red oberoende av staketet. Jag satt precis rätt i rörelsen och det är en mäktig känsla. Allt blir så mycket mjukare och lättare och vi fick till väldigt fina öppnor. I slutan hade jag lite svårare och där spände jag mig lite. Jag fick fokusera på att slappna av men med lite arbete så fick jag till det ganska bra. Jag prövade även diagonalsluta och förvänd sluta men där fick jag problem med min egen avslappning. Har inte ridit det på ett bra tag dock så jag får väl se det som en början. Nu är jag iallafall igång med de rörelseerna också.


Just eftersom jag hade lite problem med avslappningen i slutan men lyckades få till det efter lite arbete så blir det så extemt tydligt  hur vi påverkar vår häst. När jag var spänd blev det mest bara pannkaka av det hela men när jag hittade min avslappning och satt med i rörelsen så fick vi till fina slutor. Vi ryttare vill ju ofta göra mycket och gärna ta i ännu lite mer när det inte går på en gång. Det leder ju i regel bara till att man spänner sig, tappar sin sits och absolut inte sitter med i rörelsen. Idag filosoferade jag lite över att vi som ryttare kanske mer skulle fokusera på att sitta avslappnat och med i rörelsen än att göra "häftigare" saker i spänning? Jag föll ju dit själv när jag spände mig i diagonal- och förvänd sluta. Kanske ska jag bara be om en minimal diagonal- eller förvänd sluta så att jag kan fortsätta sitta avslappnat och därfrån gradvis öka på tvärning/böjning? Kanske blir vi bättre ryttare snabbare om vi till att börja med fokuserar på vår avslappning och sedan inte rider "mer" än att vi kan bibehålla den? Givetvis måste man ju prova på nya saker och stretcha sin "comfort zone" men kanske inte så mycket att man sitter spänd och stel som en pinne? Jag ska pröva detta nästa pass jag rider diagonal- och förvänd sluta. Bröta gör ju detta utan problem när jag jobbar henne från marken så det är ju bara jags om sitter där och hindrar henne från att glänsa. Nu blir det bot och bättring för min del och superfokus på att slappna av och sitta i rörlesen. Hellre lite och avslappnat än mycket och stelt! Jösses vad peppad jag är på Bröta-ridning nu. Längtar tills nästa pass imorgon.

Presentation


Jag heter Maria Pihl och jag har helt nördat in mig på Akademisk Ridkonst - AR. Detta tränar jag med mina ögonstenar, Bröta och Mira. På den här bloggen tänkte jag dela med mig av hästlivets vardagligheter och min utbildning inom den akademiska ridkonsten

Länkar

Translation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2016 >>>

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards