ar-bloggen

Direktlänk till inlägg 4 mars 2014

AR-ordlista

Av Maria Pihl - 4 mars 2014 18:15

Jag vet ju inte riktigt vem ni läsare är, om ni redan är ordentligt inne i AR-svängen och kan alla uttryck, eller om jag skriver en massa ord som går er över huvudet. Givetvis får ni gärna skriva en liten kommentar om det är något som är oklart i mina inlägg, så ska jag förtydliga mig. Men jag tänkte i alla fall göra en lite ordlista som kan vara bra att ha för nybörjare inom den akademiska ridkonsten. Jag får väl fylla på ordlistan efter hand.


Blank stång – Du rider på enbart stångbett. (Ingen kapson eller tränsbett)

Böjd rakt fram – Hästen har en jämn böjning och bröstkorgsrotation men rör sig på ett ”rakt spår”, dvs. korsar inte benen. Det kan vara rakt fram längs vägen eller cirkelrunt på en volt. Tänk att hästens benpar rör sig som på ett järnväggspår. Det yttre benparet har ett spår och det inre benparet går på ett annat spår. De två spåren är parallella och korsar aldrig varandra vid böjd rakt fram.

Böjning – Hästens är böjd som en banan jämnt genom hela kroppen, från nacke till svansrot.

Bröstkorgsrotation – Vid korrekt böjning kommer inner höft att sjunka ner då den går fram och därmed roteras ryggraden en aning så att hästens utsida blir lite högre och insidan blir lite lägre.

Groundwork - Arbete från marken. Du går baklänges och är placerad framför hästens huvud.

Hjälper – De signaler du använder för att kommunicera med hästen. Den primära hjälpen är sitsen. Sitter du på din häst kan du aldrig ta bort din primära hjälp utan din sits kommer alltid att påverka hästen vare sig du vill eller inte. De sekundära hjälperna är tyglar, skänklar, pisk och sporrar. Dessa kan du låta bli att använda.

Kapson – Ett bettlöst huvudlag. Du har en fast eller böjlig metalldel runt hästens nos. Samma funktion som ett tränsbett, dvs du kan använda den för att ställa hästen.

Longe – longerlina eller longering. ”Hästen går på longen” = hästen longeras, ”Använd longen för att sakta ner hästen” = använd longerlinan för att sakta ner hästen.

Longering – Hästen rör sig på en cirkel runt dig och du håller den i en lina.

Lösgjordhet – Hästen är mjuk utan fysiska eller mentala spänningar, och med en ryggrad där kotorna ligger mjukt efter varandra som på ett pärlband, utan knixar. Musklerna arbetar tillsammans och använder endast precis så mycket kraft som behövs för att utföra önskad rörelse.

Piruett – Hästen trampar på stället med bakbenen och kliver runt med frambenen runt bakbenen. I princip en väldigt centrerad sluta.

Rakriktning – Att få hästen böjd rakt fram, dvs den bär lika mycket med sina båda bakben och ytter benpar trampar i ett spår medan inner benpar trampar i ett annat spår.

Samling – Hästen vinklar sina bakben och bär mer vikt på dem.

Skolad halt – Arbete i stillastående. I halten ber du om öppna, sluta, framåt ned och samling.

Skolhalt – En mycket samlad halt där hästen vinklar sina bakben så mycket att den lyfter ett framben.

Sluta – Hästen är böjd genom kroppen och tar bakdelen lite innanför spåret.

Stångbett – Ett rakt bett (kan ha en upphöjning i mitten som brukar benämnas med tungfrihet) med skänklar som ger hävstångseffekt. Dess effekt är att få hästen söka sig fram och ned. Kan ej få hästen att ställa sig, utan detta måste göras för sitsen eller med tränsbett/kapson.

Ställning – En böjning i nacken. Atlaskotans (första nackkotan) vinge böjs in under underkäksbenet.

Tränsbett - Två eller tredelat bett. Har en ställande funktion.

Öppna – Hästen är böjd genom kroppen och tar framdelen lite innanför spåret.



#ridkonst

 
 
Anna

Anna

5 mars 2014 20:32

Underbart! Jag har ingen häst ännu men försöker verkligen "lära om" ifrån många år på ridskolan och anamma AR, NH och liknande. Sådant här är perfekt. Tack!

http://www.scillsen.wordpress.com

Maria Pihl

6 mars 2014 07:33

Ja men vad bra att listan kommer till nytta! :)

 
Anna

Anna

7 mars 2014 20:34

Ja :D Jag skulle velat få rätt ut begrepp så som "gå på tygeln" och alla dessa andra "tygel"begrepp. Gå bakom hand är ett annat sådant ... :) Hoppas du kan lägga till de (?).

http://www.scillsen.wordpress.com

Maria Pihl

7 mars 2014 22:29

Gå på tygeln är faktiskt ett uttryck som jag inte brukar använda då man lätt blir fixerad vid huvudet. Men vad "gå på tygeln" innebär är arbete i korrekt form. Det innebär alltså att bakbenen kliver på, hästen har en mjuk böjning genom hela kroppen, ställning i nacken och bröstkorgsrotation. Har hästen detta hamnar huvudet automatiskt i rätt position. Att gå bakom hand innebär att hästen drar in nosen mot bringan. För mig är det naturligare att fokusera på vad kroppen gör än just huvudets placering.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria Pihl - 27 november 2016 15:29


  Nu har jag lanserat min nya hemsida och jag kommer hädanefter blogga på den.   Spana in www.mariapihl.se   ...

Av Maria Pihl - 26 november 2016 17:29


What a wonderful day it has been! I continued my training to become a horse origopath by balancing some horses. I am so grateful to the owners they allow me to meet their horses and train on them, and hopefully make their day a bit better too. After ...

Av Maria Pihl - 25 november 2016 19:52

Förra helgen var jag på weekend clinic hos Celina Harich. Jättekul! Det började med en hel del stress, Bröta for runt och var orolig men med Celinas hjälp blev hon lugn och vi kom till arbete. Hur gjorde vi då för att vända stress till lugnt arbete? ...

Av Maria Pihl - 14 november 2016 19:14


  "Return to the original balance." This is the intention when balancing horses according to the Origopathy method. A wonderful intention and soft method. Last week I started my education and it is definitely life changing!   I feel like I...

Av Maria Pihl - 30 oktober 2016 22:12

Ahh, after a hot cup of tea, food and rest I have energy enough to write again.  Today, me and Danielle Luinenburg exchanged lessons again. In my lesson, we continued working on my seat. I got to do little figure eigths with all of my body, my hips, ...

Presentation


Jag heter Maria Pihl och jag har helt nördat in mig på Akademisk Ridkonst - AR. Detta tränar jag med mina ögonstenar, Bröta och Mira. På den här bloggen tänkte jag dela med mig av hästlivets vardagligheter och min utbildning inom den akademiska ridkonsten

Länkar

Translation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25 26 27 28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards